Isnin, 8 Disember 2014

Cerita Hantu - Bilik yang Dilarang Masuk

 
Bilik yang Dilarang Masuk dan Pelajar Hostel yang Misteri.

Dunia Seram - Kisah ni dikutip dari kakak aku masa dia jadi student kat salah satu maktab perguruan di Sarawak. Aku tak boleh mention nama demi menjaga keharmonian institusi tersebut. Masa tu, tahun 2001 kalu tak silap. Maktab tu antara maktab lama di Sarawak dan terkandung 1001 kisah suka duka pelajar maktab pada zaman dahulu. 

Kisah pertama; bilik yang dilarang masuk. Setiap maktab akan ada hari untuk pembersihan kawasan kediaman. Tahun tersebut merupakan tahun di mana maktab tersebut terpilih untuk jadi tuan rumah majlis sukan. Seluruh bilik hostel dibuka bagi menyambut pelajar yang bakal bertanding, termasuklah sebuah bilik. Bilik tu tak pernah dibuka sejak sekian lama dan tak pernah diusik pun. Jadi, kakak aku dan member dia assume bilik tu kotor. Tapi, diorang takut nak bersihkan. Walau bagaimanapun, bila pintu bilik tu dibuka, diorang dapati bilik tu sangat bersih, masih ada cadar katil, bantal, buku2 yang tersusun rapi, dan penyangkut pakain kat dinding. Takde secalit debu pun kat lantai, apatah lagi kat buku. Pelik, siapa yang bersihkan?--itu la persoalan kat dalam otak diorang. Then, sorang member kakak aku ambik penyidai pakaian bilik tu sebab dia assume dia boleh ambik barang lama tu, tapi dia silap. Rupa2nya, bilik tu masih dihuni oleh seorang pelajar, yang mati gantung diri kat kipas siling lepas dia tahu dia pregnant dan pakwe dia larik tanak bertanggungjawab. 

Dikatakan, pelajar pompuan tu menyimpan dendam kat lelaki tu menyumpah lelaki tu sebelum mati (apa yang dia sumpah tu aku tak tau). Dek sebab takut, member kakak aku hantar la balik penyidai tu dengan bersusah payah (sebab pintu bilik tetiba terkunci dan bilik jadi gelap). Selang beberapa hari lepas tu, terdengar bunyi orang sapu sampah dan bersihkan bilik pada waktu malam, padahal takde orang pun dalam tu. Kemudian, pelajar maktab lain  berbangsa Cina pun check in dalam bilik tu untuk majlis sukan dan dah diingatkan pasal cerita tu oleh pihak maktab. Syukur, pelajar tersebut ikut apa yang diberitahu dan selamat tak diganggu (alhamdulillah).

Kisah kedua pula kisah kawan kakak aku yang study sampai lewat malam. Kemudian, pintu bilik dia diketuk, muncul seorang pelajar pompuan yang tegur dia jangan study sampai lewat malam dan lebih baik masuk tidur. Lepas tu, pelajar pompuan tu tutup pintu dan blah. Untuk seketika, kawan kakak aku tengah fikir pelajar tu budak kelas mana? Semester bape? Tak penah nampak pun sebelum ni? Dengan selambanya dia keluar dari bilik dan jenguk. Takde orang. Kemudian, dia tutup pintu dan duduk kat kerusi belajar balik. Lepas tu, baru la dia teringat cuma dia sorang je kat row tu, yang lain dah balik cuti.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan