Wayang

Wayang/Movies

Kuntilanak Kamar Mayat
 
 
SutradaraNayato Fio Nuala
ProduserGope T. Samtani
Subagyo S
PenulisEry Sofid
PemeranJulia Perez
Mandala Shoji
Rizky Mocil
Imelda Lubis
Uwie Jasmine
DistributorRapi Films
Durasi85 menit
NegaraIndonesia
Kuntilanak Kamar Mayat merupakan film Indonesia yang dirilis pada 19 Maret 2009. Film ini dibintangi antara lain oleh Julia Perez, Mandala Shoji, Rizky Mocil, Imelda Lubis, dan Uwie Jasmine.

 Sinopsis

Andini (Imelda Lubis) seorang mahasiswi selalu bermimpi tentang kakaknya, Miranda (Uwi Jasmine) yang bekerja sebagai perawat rumah sakit. Rasa rindu Andini makin bertambah sejak Miranda pergi meninggalkan rumah karena mutasi pekerjaannya. Mimpi itu pun berubah menjadi penampakan. Kejadian penampakan itu membuat ia, Robby pacarnya, dan Mocil (Rizky Mocil) teman kuliah pergi mencari kabar Miranda.
Andini mendapat informasi dari Vivian, teman Miranda mengenai tempat tinggal dan rumah sakit tempat Miranda bekerja. Semakin ia mengetahui tentang kakaknya semakin sering pula ia dihantui oleh penampakan. Andini terkejut begitu mengetahui kenyataan tentang kakaknya hamil 5 bulan dan itu alasan yang membuatnya pergi dari rumah.
Andini pergi menemui Dokter Indra (Mandala Shoji) teman kerja Miranda. Indra terakhir melihat Miranda pada malam ketika Indra berkunjung kerumah Miranda. Sejak saat itu ia pun sering diganggu oleh penampakan–penampakan yang menakutkan, bahkan sosok kuntilanak yg ia jumpai ketika ia bekerja di kamar mayat. Sarah (Julia Perez) tunangan Indra yang juga teman kerja Miranda juga sering dihantui kuntilanak yang ia temukan di kamar mayat. Kejadian ini membuat Indra stress.
 

Puteri Gunung Ledang

Rencana ini berkenaan dengan sebuah filem. Untuk legenda mengenai Puteri Gunung Ledang, sila lihat: Puteri Gunung Ledang.Puteri Gunung Ledang
Puteri gunung ledang.jpg
PengarahSaw Teong Hin
PenerbitTiara Jacquelina
PengarangMamat Khalid
Saw Teong Hin (lakon layar)
LakonanTiara Jacquelina
M. Nasir
Adlin Aman Ramlie
PengedarEnfiniTi Productions Sdn Bhd
Mula tayangan31 Ogos 2004
NegaraBendera Malaysia Malaysia
BahasaBahasa Melayu
Rujukan IMDb
Rujukan FilemkitaGusti Putri menghadap Sultan Mahmud di istana
Puteri Gunung Ledang merupakan sebuah filem yang dilakon oleh M. Nasir dan Tiara Jacquelina pada tahun 2004. Ekoran daripada kejayaan filem ini, penerbit filem ini kemudiannya menerbitkan teater muzikal yang sama jalan ceritanya.

Sinopsis

Empayar Majapahit dilanda gawat setelah diserang oleh Putera Demak dari Jawa. Mengelak dari kejadian menjadi bertambah buruk, raja Majapahit, Gusti Adipati Handaya Ningrat menawarkan Demak berkahwin dengan adiknya, Gusti Putri Retno Adjeng Dumilah. Tanpa pengetahuannya, Gusti Putri telah melarikan diri dengan berlayar ke Gunung Ledang untuk bersama cinta hatinya Hang Tuah.
Maka, versi filem memaparkan yang Puteri Gunung Ledang sebenarnya puteri Gusti Putri Raden Adjeng Retno Dumillah dari Majapahit di Pulau Jawa yang merajuk dan membawa diri ke Gunung Ledang. Beliau sebenarnya menunggu masa untuk bertemu dengan Hang Tuah yang pernah ke Majapahit.
Walau bagaimanapun, halangan berlaku di antara Puteri Gunung Ledang dan Hang Tuah apabila abang Gusti Putri, Gusti Adipati terpaksa mengahwinkan Gusti Putri dengan Sultan Melaka, Sultan Mahmud pula. Utusan peminangan diutus dan diketuai oleh Hang Tuah sendiri. Akhirnya, setelah pelbagai cabaran, Gusti Putri terpaksa menurut permintaan Hang Tuah yang taat pada Sultan, tetapi dengan 7 syarat. Perutusan pulang ke istana Melaka tanpa Hang Tuah yang kecewa atas kegagalannya. Sultan Mahmud murka dengan kedegilan Gusti Putri dan sanggup menerima cabaran ketujuh-tujuh syarat walaupun bakal meragut nyawa anaknya sendiri.
Tersebut adalah petikan dari filem menyebut akan tujuh syarat peminangan Gusti Putri terhadap Sultan Mahmud yang diterjemahkan dari sanskrit Jawa:
  • "Pertama, air mata dara yang tidak berdarah, tujuh tempayan banyaknya..."
  • "Kedua, pinang, bukannya kahwin kerana tidak tua, merah darahnya, tujuh tempayan banyaknya..."
  • "Ketiga, merangkak bebas di daratan, darah juga kehendaknya, sifatnya, tujuh dulang banyaknya..."
  • "Keempat, terbang bebas di udara, darah juga kehendaknya, sifatnya, tujuh dulang banyaknya..."
  • "Kelima, darah putih rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."
  • "Keenam, darah merah rakyat untuk menambat darah kuning raja dari tapak ke takhta..."
  • "Ketujuh, darah Siguntang tetap mengalir, badan bersilih menanti, sebatil..."
Melalui petikan tersebut, didapati permintaannya berunsurkan 'darah' yang menguatkan dan menegaskan lagi bahawa jawapan bagi peminangan itu adalah satu penolakan.
 
 
 

Pontianak MenjeritDirected byYusof Kelana
Written byYusof Kelana
StarringZiana Zain
Azlee Senario
Faizal Hussein
Zed Zaidi
Sheila Rusly
Juliana Banos
Mazlan Pet Pet
Editing bySallehan Shamsuddin
Distributed bySkop Production, ME Communications
Release date(s)Malaysia June 16, 2005
Running time105 Minutes
CountryMalaysia
LanguageMalay, Thai
BudgetRM 1.2 million
Pontianak Menjerit, directed by Yusof Kelana in 2005, is a comedy horror flick about siblings' quarrel over a will worth million dollars to be inherited by their belated father.

 

 Synopsis

Datuk Pengiran Abdul Rahman has asked his lawyer to find the people to inherit his fortune worth RM30 million. Besides his two sons, Azlee, a businessman and Mazlan, a fashion designer, there are still two more people on the list. One of them is Saiful, an orphan and a mechanic who do not see that he will be inheriting his dad's million-dollar fortune, because he has never seen his dad before. The other is Ratnapuri, a Siamese woman. Azlee, Datuk's eldest son, cannot accept the presence of Saiful and also Ratnapuri when his father's will is read at Datuk's residence.

 


Pontianak Harum Sundal Malam


 
Pontianak hsm 02.jpg
PengarahShuhaimi Baba
PenerbitShuhaimi Baba
PengarangShuhaimi Baba
LakonanMaya Karin
Azri Iskandar
Rosyam Nor
PengedarPesona Pictures Sdn Bhd
Mula tayangan20 Mei 2004
NegaraBendera Malaysia Malaysia
BahasaBahasa Melayu
Diikuti olehPontianak Harum Sundal Malam II
Rujukan Filemkita
Pontianak Harum Sundal Malam ialah sebuah filem arahan Shuhaimi Baba. Pelakon utama filem ini, Maya Karin memegang dua watak dalam filem ini iaitu Maria dan Meriam. Kutipan hasil jualan tiket ialah sebanyak RM3.2 juta. Oleh sebab mendapat sambutan yang amat menggalakkan serta mendapat pengiktirafan semasa di festival filem luar negeri, Shuhaimi Baba menghasilkan filem Pontianak Harum Sundal Malam II yang menjadi sambungan cerita Pontianak Harum Sundal Malam.

Sinopsis


Filem seram ini bertumpu kepada rentetan kejadian misteri yang berlaku pada dua era iaitu zaman lampau dan masa kini. Pada lewat 1940-an primadona gamelan, Meriam tersepit di antara cinta dua lelaki, Marsani dan Danial. Meriam akhirnya memilih Danial lalu menyebabkan Marsani cemburu. Meriam kemudiannya dijumpai mati ketika hamil anak sulungnya. Sejak itu, kampung terbabit tidak lagi aman apabila berlaku pelbagai kejadian menakutkan. Marsani hidup dalam ketakutan dan selalu dibayangi mimpi ngeri Meriam yang dianggap menjadi pontianak. Lebih 50 tahun berlalu, Marsani terus menghabiskan sisa-sisa hidupnya itu tetapi masih terkenangkan Meriam. Sesuatu yang aneh terjadi apabila muncul seorang gadis, Maria yang wajahnya persis Meriam. Secara kebetulan, Maria adalah kawan baik cucu Marsani, Norman dan isterinya, Anna. Sekali lagi beberapa peristiwa aneh berlaku dan kali ini Maria pula dituduh menjadi pontianak oleh Marsani. Soalnya, siapakah sebenarnya Maria dan apakah hubungannya dengan Meriam?

 


 

Kuntilanak Kesurupan
 
 

poster film
SutradaraNayato Fio Nuala
ProduserGope T. Samtani
PemeranGuntur Triyoga
Fero Walandouw
Irish Bella
Reymond Knuliq
Yessa Lona
Sazha Clarissa
Aziz Gagap
Violenzia Jeanette
Evhi Yuliani
Julia Perez
DistributorRapi Films
Tanggal rilis14 April 2011
NegaraIndonesia
Kuntilanak Kesurupan adalah film horor/komedi Indonesia yang dirilis pada 14 April 2011 dengan disutradarai oleh Nayato Fio Nuala yang dibintangi oleh Guntur Triyoga dan Fero Walandouw.

 Sinopsis

Wesley Jabrik, Kevin dan Momon Nganga adalah sahabat karib. Suatu saat Wesley ditugaskan untuk membuat novel horor. Tapi ia mengalami kesulitan. Teman karibnya Momon Nganga menawarkan Wesley untuk menulis biografi seorang artis tenar bernama Indra Devian dengan bayaran yang cukup tinggi. Karena tergiur ia pun mau dan novel horor itupun ia tunda.
Dan sejak mulai mengerjakan biografi Indra Devian, peristiwa-peristiwa aneh dan gaib pun datang silih berganti. Adalah sosok kuntilanak yang senantiasa mengganggu Wesley.
Kuntilanak semakin gencar menampakkan diri. Pertanyaan Wesley makin menumpuk lantaran teman-teman yang lainnya Dylla dan Gizka mendapat gangguan dari kuntilanak. Adiknya Alice dan pembantunya, Maya Olong pun kena.[1]

Sini Ada Hantu
 
 
Sini Ada Hantu01.jpg
PengarahJames Lee
PengarangJames Lee
LakonanAlvin Wong
RamaFasha Sandha

Pete Teo
Negara Malaysia
BahasaBahasa Melayu
Rujukan Sinema Malaysia
Sini Ada Hantu ialah sebuah filem genre seram dan misteri Malaysia yang ditayangkan pada 10 Februari 2011. Filem ini telah diarahkan oleh James Lee.


Plot

Rama, seorang penyelia kompeni penghantaran dan penyewaan kenderaan mencari driver yang sanggup menghantar sebuah keranda ke luar kota dengan cepat. Rama berhasil mendapatkan khidmat Ah Meng dan Bakri. Mereka perlu sampai ke destinasi keesokan pagi. Semasa dalam perjalanan, radio telah mati. Bagi menghilangkan kebosanan dan mengantuk, mereka bercerita kisah seram yang pernah mereka dengar.
Bakri bercerita tentang hantu pokok pisang… HANTU POKOK PISANG. Kisah berlaku di sebuah desa. Zam menaruh hati pada kekasih kawannya sendiri. Noraini adalah kekasih kepada Farid yang terkenal dengan sikap playboy. Zam cuba memisahkan mereka berdua. Setelah mendengar cerita tentang hantu pokok pisang daripada seorang dukun, Zam cuba untuk melihatnya melalui cara yang diperkatakan oleh dukun tersebut. Ternyata benar, hantu pokok pisang memang wujud! Zam membawa Farid untuk bertemu ‘kekasihnya’, iaitu hantu pokok pisang.Setelah melalui pengalaman bersama ‘gadis’ tersebut, Farid jadi ketagih. Inilah masanya untuk Zam membuktikan pada Noraini siapa Farid sebenarnya. Zam bawa Noraini ke rumahnya supaya Noraini boleh melihat sendiri kecurangan Farid. Namun keadaan menjadi sebaliknya apabila Noraini memotong kain merah yang menghubungkan pokok pisang dan katil Zam… KISAH SERAM 4D Cerita kedua oleh Ah Meng pula, mengisahkan empat sekawan mahu mendapatkan nombor ekor daripada roh orang mati. Keempat-empat mereka menghadapi masalah kewangan. Mereka terdengar kisah Black Dog memenangi loteri setelah meminta pertolongan daripada roh orang mati. Mereka berempat sepakat untuk mencuba nasib pula. Mereka mengunjungi kubur yang dikatakan hantunya sangat hebat, iaitu seorang perempuan yang berpakaian cheong sam. Tetapi lain pula yang terjadi... Seorang demi seorang akhirnya mati setelah diganggu oleh hantu cheong sam tersebut. TANDAS ASRAMA BERHANTU Kisah ketiga oleh Bakri mengisahkan tentang seorang pelajar, Yakob yang dipindahkan ke sekolah baru kerana masalah disiplin. Yakob kurang mesra dengan kawan-kawan barunya.
Yakob kemudian mendapati mereka semua takut untuk ke tandas di waktu malam kerana dipercayai tempat tersebut pernah dijadikan pangkalan tentera Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. Pada Yakob, itu semua tidak masuk akal. Suatu malam Yakob sakit perut dan terpaksa ke tandas. Amin dan Johan menemankan Yakob. Malangnya, mereka benar-benar berhadapan dengan hantu-hantu Jepun. VAN Cerita keempat membawa penonton kembali kepada Ah Meng dan Bakri yang kini sedang melalui ladang kelapa sawit yang gelap-gelita. Tiada kereta yang melalui jalan tersebut. Van mereka tiba-tiba rosak. Ah Meng terpaksa mencari bantuan, sementara Bakri menunggu keranda tersebut. Apabila Ah Meng kembali ke van tanpa bantuan yang sepatutnya, mereka pula dikacau hantu pakcik tua yang mahu melarikan van mereka. Ah Meng dan Bakri terpaksa mengejar van tersebut untuk mendapatkan semula keranda yang ada di dalamnya. Dapatkah mereka mencari semula van tersebut? Siapa pakcik tua yang di dalam van tersebut? ‘Sini Ada Hantu’ bakal menemukan jawapannya.

 


 Lawang Sewu


SutradaraArie Azis
ProduserMD Pictures
Luma Production
PenulisAviv Elham
PemeranMarcell Darwin
Melvin Lim
Ronald Gustav
Thalita Latief
Nuri Maulida
Salvita Salim
Bunga Jelita
Tsania Marwa
SinematografiArie Azis
PenyuntingArie Azis
DistributorMD Pictures
Tanggal rilis13 September 2007
Durasi112 menit
NegaraIndonesia
AnggaranRp1.500.000.000,-
Lawang Sewu - Dendam Kuntilanak adalah film horor Indonesia yang dirilis pada tahun 2007. Film yang disutradari oleh Arie Azis ini dibintangi antara lain oleh Marcell Darwin, Melvin Lim, Ronald Gustav, Thalita Latief, Tsania Marwa, Nuri Maulida, Salvita Salim, dan Bunga Jelita.

 

Sinopsis

Sekelompok remaja SMA berusia 18 tahun asal Jakarta berlibur ke Semarang untuk menggelar pesta kelulusan mereka. Mereka adalah Diska (cantik & baik hati), Naya (cantik & seksi), Cika (cantik & badung), Dinda (penakut), Yugo (tampan & selalu sok ganteng), Armen (sok pemberani dan tidak percaya dengan takhayul) dan Onil (kurus, kutu buku, penakut, dan mempunyai kebiasaan buruk, kalau ketakutan selalu saja ngompol).
Ketika mereka habis bersenang-senang disebuah diskotik di Semarang, mereka pulang menuju rumah nenek Naya dengan menggunakan mobil. Semua berteriak-teriak sambil tertawa-tawa karena mabuk. Tiba-tiba Armen meminta Diska berhenti karena ingin buang air kecil. Kebetulan di tengah jalan mereka berhenti depan gedung Lawang Sewu. Akhirnya Yugo, Onil, dan Naya juga turun dari mobil untuk buang air, para pria itu bercanda dengan berlomba-lomba untuk menunjukkan siapa yang kencingnya paling jauh. Kebetulan mereka kencing di depan pagar gedung Lawang Sewu hingga air kencing mereka masuk ke dalam area Lawang Sewu. Naya yang juga mabuk, tertawa-tawa melihat kelakuan Armen, Yugo dan Onil. Saat itu tiba-tiba Cika juga ingin buang air kecil dan mencari tempat untuk buang air. Sambil mabuk, Cika masuk ke area Lawang Sewu dan melakukannya di dalam area gedung. Armen, Yugo, Onil, Naya, Dinda, dan Diska menunggu Cika di luar gedung. Setelah sekian lama mereka menunggu, Cika tidak muncul juga. Akhirnya mereka masuk juga ke dalam gedung Lawang Sewu untuk mencari Cika. Di antara gelapnya gedung Lawang Sewu, mereka berusaha mencari-cari Cika, tapi tidak berhasil menemukannya
Ulah mereka yang kencing sembarangan itulah yang membuat para hantu penunggu Lawang Sewu terusik, terutama sesosok kuntilanak yang ternyata juga menyimpan dendam pada mereka. Di sinilah teror-teror hantu penghuni Lawang Sewu mulai muncul. Pertama yang muncul adalah hantu "Noni Van Ellen" (keturunan Belanda). Dinda yang pertama melihat hantu Noni Van Ellen langsung kesurupan dan tiba-tiba mengamuk mencaci maki teman-temannya dengan menggunakan bahasa Belanda. Mereka berusaha menyadarkan Dinda, dan setelah sadar, Dinda mengaku dengan malu bahwa ia sedang dalam masa menstruansi. Diska langsung marah pada Dinda karena Diska sudah berpesan kepada Dinda sebelumnya tidak boleh masuk ke gedung Lawang Sewu bila sedang menstruasi, karena melanggar pantangan. Tak hanya "Noni Van Ellen" yang muncul, akan tetapi para penghuni Lawang Sewu menampakkan diri dihadapan mereka. Sesosok hantu wanita dengan kaki terbelenggu bola besi yang tak lain adalah kuntilanak menjadi peneror utama mereka.
Atas petunjuk dari nenek Naya, mereka diminta untuk kembali ke Lawang Sewu untuk melakukan ritual pemanggilan arwah kuntilanak tersebut. Nenek Naya menyesalkan kenapa mereka sampai melanggar pantangan sehingga terjadi malapetaka yang menimpa mereka. Sesampainya mereka di Lawang Sewu, ternyata seluruh penghuninya berpindah ke Alas Roban. Di Alas Roban, ritual pemanggilan arwah kembali dilakukan. Namun naas, nenek Naya turut menjadi korban. Kuntilanak terus melakukan teror kepada mereka sehingga korban pun mulai berjatuhan. Akan tetapi keberadaan mereka tidak dapat ditemukan alias menghilang tanpa jejak. Di saat genting itulah, Armen mengungkapkan sebuah pernyataan yang membuat Diska sangat terkejut dan kecewa.
Kuntilanak itu ternyata adalah arwah dari teman mereka yang bernama Ratih yang menyimpan dendam pada Armen, Naya, Cika, Dinda, Onil dan Yugo. Diceritakan bahwa Ratih yang sedang hamil meminta pertanggungjawaban Armen. Namun Armen berkelit, dia malu pada teman-temannya karena berpacaran dengan Ratih yang cupu. Naya, Cika, Yugo, Onil dan Dinda kemudian membuat rencana untuk mempermalukan Ratih dengan menyebarkan foto telanjang Ratih. Ratih sangat terpukul atas kejadian tersebut. Diska yang mencoba menghibur Ratih dihalang-halangi oleh Naya dan Cika, karena mereka takut Ratih membongkar semuanya. Ratih kemudian kembali ke kota asalnya Semarang. Namun sang ayah ternyata sudah mengetahui aib yang menimpa Ratih dan mengusirnya. Ratih putus asa dan memutuskan untuk mengakhiri hidupnya dengan melompat ke dalam sumur di dalam Lawang Sewu. Diska yang telah mengetahui kebenaran tersebut mulai mencari cara dengan menutup sumur yang menjadi tempat Ratih membunuh diri agar arwah Ratih tidak bergentayangan lagi mengganggu mereka.Sementara menutup sumur itu arwah Ratih sedang mencoba untuk membunuh Yugo dan akhirnya gagal kerana Diska telah menutup habis sumur itu.Lalu Diska dan Yugo pulang ke rumah mereka masing-masing.Merong Mahawangsa
 

 

Hikayat Merong Mahawangsa,sebuah naskah tertua yang diiktiraf oleh UNESCO sebagai khazanah bernilai negara kini diadaptasi ke sebuah filem.Syabas kepada trio adik-beradik KRU yang berusaha untuk merealisasikannya sebagai sebuah filem.Bukan mudah untuk mengangkat naskah agung yang sarat dengan mitos dan sakral menjadi sebuah filem yang bernilai komersial.Tetapi itu adalah usaha paling berani selepas Puteri Gunung Ledang.Agak teruja menantikan filem epik ini.Apa tidaknya,trailer serta komen-komen positif oleh media sebelum tayangan menguatkan rasa ghairah untuk melihat filem epik ini.

Hikayat Merong Mahawangsa di tangan Yusry Abd Halim bersama Hafizi Amir bolehlah dikatakan sebagai rumusan atau kependekan kepada naskah agung tersebut.Mana mungkin untuk membuat kisah tersebut seperti tercatat pada naskah yang berjela-jela dan sarat dengan kisah-kisah rajanya.Namun,aspek lakon layar kurang diberi perhatian.Watak Merong Mahawangsa agak kaku.Sebagai watak utama yang diangkat,sewajarnya diangkat dengan baik dari sudut perwatakannya.Stephen Rahman Hughes agak kaku.Ada masanya,seolah-olah melihat dia seperti Jeneral Maximus dalam filem Gladiator.Watak Merong Mahawangsa tidak dilukiskan dengan baik oleh Yusry dan Hafizi.Hakikatnya,Merong Mahawangsa punya peranan besar dalam pengasasan negeri Kedah sekitar abad ke 6.

Sebagai Putera Raja berdarah Iskandar Zulkarnaian,Raja agung dalam sejarah dunia,Merong digambarkan sebagai penggembara yang tiada tujuan.Sentiasa berada di pelabuhan-pelabuhan terkenal pada waktu itu.Sentiasa ditangkap kerana melakukan kesalahan.Mungkin mengusik atau bermukah dengan golongan bangsawan.Agak menghairankan kita bila putera raja berdarah penakluk agung dunia digambarkan sedemikian.banyak caranya untuk menunjukkan keperwiraan Merong.Mungkin penulis skrip cuba menunjukkan perkembangan watak.Kita boleh katakan from zero to hero.Tapi saya rasakan kaedah itu tidak sesuai kepada Merong kerana dia memang telah dikenali sebagai keturunan Raja yang besar.Kisah hidupnya juga agak kabur.Dalam adegan ketika perjalanan ke Langkasuka untuk bertemu puteri China,dia menyatakan bahawa dia berasal dari Tanah Melayu daripada sebelah ibunya iaitu Lang.Dia juga tidak mengetahui kisah semasa kecil sedangkan selepas itu,ditunjukkan adegan imbas kembali semasa kecilnya.Jalan ceritanya agak lompong.Sewajarnya kekosongan ini ditampung dengan baik.

Kalau diberi pilihan,saya berasakan bahawa isi dan jalan cerita Puteri Gunung Ledang lebih baik.Mungkin kerana terlalu memikirkan komersial.Yusry dan hafizi terlupa tentang jalan cerita.bagi saya Merong Mahawangsa mungkin boleh menjadi lebih baik daripada Puteri gunung Ledang,seandainya digarap dengan baik.Dari sudut nilai Melayu,saya rasakan ia tidak ada.terasa seperti melihat filem Melayu yang bercitarasa Thailand.Banyak yang ingin diperkatakan di sini.Tapi cukuplah sampai sini.Saya bukanlah pembikin filem mahupun drama.Cuma menyampaikan pandangan ikhlas.

Hikayat Merong Mahawangsa adalah naskah yang mencerminkan budaya,adat dan sejarah orang Melayu sebelum kedatangan islam.Sewajarnya,Hikayat Merong Mahawangsa diangkat dan digarap dengan nilai-nilai Melayu.Kita jarang mendapat peluang untuk membikin filem sebegini.Harus diingat filem sebegini adalah satu medium catatan sejarah terbaik selepas buku-buku.Jadi,ia harus selari dengan sejarah.Kiranya terpesong,tidaklah harus melampau.Kita harus berfikir bahawa 100 tahun dari sekarang,filem-filem sebegini akan menjadi rujukan kepada generasi akan datang dalam mengetahui asal-usul bangsa.

Apa pun,syabas buat KRU yang berani dan cekal dalam mengangkat Hikayat ini.Semoga bakal ada lagi mereka yang akan berani selepas ini.

 

SumberStephen King
Stephen King Filmography (1976-2009):
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Date of Birth:
21 September 1947, Portland, Maine, USA

Dalam proses pembikinan:
1. Home Delivery (details only on IMDbPro)
2. Pet Sematary (details only on IMDbPro)
3. Cell (details only on IMDbPro)
4. Black House (details only on IMDbPro)
5. It (details only on IMDbPro)
6. "Under the Dome" (details only on IMDbPro)
7. Throttle (details only on IMDbPro)

Filem/Drama/Filem Pendek:
1. "Bag of Bones" (2011) TV series (in production) (novel)
2. "The Talisman" (2012) TV mini-series (pre-production) (novel)
3. "Haven" (2011) TV series (pre-production) (unknown episodes)
4. From a Buick 8 (2011) (pre-production) (novel)
5. Creepshow (2011) (pre-production) (short story)
6. Grey Matter (2010) (story)
7. Flowers for Norma (2010) (short story "The Man Who Loved Flowers")
8. Everything's Eventual (2009) (short story)
9. Children of the Corn (2009) (TV) (short story) (teleplay)
10. Dolan's Cadillac (2009) (novel)
11. In the Deathroom (2009) (V) (short story)
12. The Man Who Would Not Shake Hands (2009) (story)
13. My Pretty Pony (2009) (story)
14. Popsy (2009) (short story)
15. All That You Love (2008) (short story)
16. The Mist (2007) (novella)
17. "The Dead Zone" (81 episodes, 2002-2007)
18. Paul's Dream (2007) (story "Harvey's Dream")
19. 1408 (2007) (short story)
20. Walking Ghost (2006) (story)
21. Popsy (2006) (short story) (story)
22. Lovecraft's Pillow (2006) (suggestion)
23. Tyger (2006/I) (short story)
24. "Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King"
25. Suffer the Little Children (2006) (story)
26. Desperation (2006) (TV) (novel "Desperation") (teleplay)
27. Umney's Last Case (2006) (short story)
28. I Know What You Need (2005) (short story)
29. La femme dans la chambre (2005) (short story)
30. Gotham Cafe (2005) (short story)
31. Home delivery: Servicio a domicilio (2005) (short story)
32. Sorry, Right Number (2005) (original screenplay)
33. Luckey Quarter (2005) (short story)
34. El sueño de Harvey (2005) (story "Harvey's Dream")
35. Riding the Bullet (2004) (novella "Riding the Bullet")
36. All That You Love Will Be Carried Away (2004) (short story)
37. 'Salem's Lot (2004) (TV) (novel "Salem's Lot")
38. All That You Love (2004) (short story)
39. The Road Virus Heads North (2004) (short story)
40. The Man in the Black Suit (2004) (short story)
41. Secret Window (2004)
42. "Kingdom Hospital" (2004) TV series (unknown episodes)
43. The Diary of Ellen Rimbauer (2003) (TV) (characters)
44. Autopsy Room Four (2003) (short story)
45. Dreamcatcher (2003) (novel "Dreamcatcher")
46. Rainy Season (2002) (short story)
47. The Dead Zone (2002) (V) (novel)
48. Carrie (2002) (TV) (novel)
49. Night Surf (2002) (short story)
50. Firestarter 2: Rekindled (2002) (TV) (novel "Firestarter")
51. "Rose Red" (3 episodes, 2002)
52. Children of the Corn: Revelation (2001) (V) (characters)
53. Hearts in Atlantis (2001) (book)
54. Strawberry Spring (2001) (short story)
55. Paranoid (2000/II) (poem "Paranoid: A Chant")
56. The Green Mile (1999) (novel)
57. Children of the Corn 666: Isaac's Return (1999) (V)
58. The Rage: Carrie 2 (1999) (characters)
59. "Storm of the Century" (1999) TV mini-series (unknown episodes)
60. Sometimes They Come Back... for More (1998) (V) (characters)
61. Apt Pupil (1998) (novella "Apt Pupil")
62. Children of the Corn V: Fields of Terror (1998) (V)
63. "The X Files" (1 episode, 1998)
64. "The Outer Limits" (1 episode, 1997)
65. Quicksilver Highway (1997) (TV) (short story "Chattery Teeth")
66. Ghosts (1997/I) (idea) (story)
67. "The Shining" (1997) TV mini-series (unknown episodes)
68. The Night Flier (1997) (story)
69. Trucks (1997) (TV) (short story)
70. Thinner (1996) (novel)
71. Sometimes They Come Back... Again (1996) (V) (characters)
72. Children of the Corn: The Gathering (1996) (V)
73. The Langoliers (1995) (TV) (novella "From Four Past Midnight")
74. Dolores Claiborne (1995) (book)
75. The Mangler (1995) (short story)
76. Children of the Corn III: Urban Harvest (1995) (story "Children of the Corn")
77. The Shawshank Redemption (1994)
78. "The Stand" (4 episodes, 1994)
79. Needful Things (1993) (book)
80. The Tommyknockers (1993) (TV) (novel)
81. The Dark Half (1993) (novel "The Dark Half")
82. Children of the Corn II: The Final Sacrifice (1992)
83. Sleepwalkers (1992) (written by)
84. The Lawnmower Man (1992) (title only) (credit removed following lawsuit)
85. "Golden Years" (2 episodes, 1991)
86. "Monsters" (1 episode, 1991)
87. Sometimes They Come Back (1991) (TV) (short story)
88. Misery (1990) (novel "Misery")
89. It (1990) (TV) (novel)
90. Graveyard Shift (1990) (short story)
91. Tales from the Darkside: The Movie (1990)
92. Pet Sematary (1989) (novel) (screenplay)
93. "Tales from the Darkside" (2 episodes, 1984-1987)
94. The Running Man (1987) (novel) (as Richard Bachman)
95. A Return to Salem's Lot (1987) (characters)
96. Creepshow 2 (1987) (stories)
97. The Last Rung on the Ladder (1987) (short story)
98. The Lawnmower Man (1987) (short story)
99. Stand by Me (1986) (novella "The Body")
100. Maximum Overdrive (1986) (short story "Trucks") (written by)
101. "The Twilight Zone" (1 episode, 1986)
102. Srazhenie (1986) (short story)
103. Silver Bullet (1985) (novella "Cycle of the Werewolf") (writer)
104. Cat's Eye (1985) (writer)
105. Firestarter (1984) (novel)
106. Children of the Corn (1984) (short story)
107. Christine (1983) (novel)
108. The Dead Zone (1983) (novel)
109. Cujo (1983) (novel)
110. The Woman in the Room (1983) (story "The Woman in the Room")
111. Disciples of the Crow (1983) (short story)
112. Creepshow (1982) (screenplay)
113. The Boogeyman (1982) (short story "The Bugaboo")
114. The Shining (1980) (novel)
115. Salem's Lot (1979) (TV) (novel) AKA: "Salem's Lot: The Movie" - USA (cable TV title (cut version)


 

 

What Lies Beneath (2002) by Gore Verbinski


 

Michelle Pfeiffer plays an emotionally fragile mother who starts seeing a ghostly figure that looks remarkably like her! She is the wife of a brilliant scientist and has given up her career for him and has just sent her only daughter to college. With plenty of time now on her hands she digs herself into neighborly spying and ghostly investigations. This movie touches a bit on possession and has a nice twist to it. What lies beneath doesn't stay hidden for long as it's got revenge on its mind. A good ghost story!

 

The Exorcist (1973) by William FriedkinThis is the best horror movie in my opinion. It is the only horror movie that I am still unable to fully watch by myself. And since you can't see what's going bump in their upstairs attic, this qualifies as a ghost story. Some ghosts are just more evil than others! This story is about the daughter of a divorced actress who has a little too much time on her hands and starts to play with the Ouija board with "Mr Howdy." Mr. Howdy however has more interest in her than sliding around an oracle and pretty soon all hell breaks lose with noises in the attic, objects flying around her room and eventually full blown possession. This is one scary film and not for the faint of heart!

 

The Others (2001) by Alejandro Amenábar Like the 6th Sense, this movie holds some surprises for the viewer! Nicole Kidman does an excellent job in this ghostly film. Her husband is gone off to war, leaving her alone with her two children in a large mansion set in a remote location. Some house staff mysteriously appear and offers their services coincidentally days after the old house-staff up and walked out. The children start reporting strange visitors in the house that only they can see! This edgy thriller makes use of the fog, shadows, candlelight and other mood setters. A great ghost movie!

 

The Haunting (1999) by Jan de BontI like this movie for the house! If I were a ghost I'd make my home there too. Or if I were a visitor, I'd risk a night of chain rattling just so I could explore this phenomenal place. It's got some cool visual effects, interesting characters, and an unbeatable setting. A group of insomniacs are invited to this house under the pretense that they are being analyzed for their disorder, but the scientist conducting the experiment is really using them for his research on fear. Everyone has their own agenda, including the house which comes alive! While this movie did not scare me (it got low public ratings for this), it was visually very enjoyable.

 

The Gift (2000) by Sam RaimiA struggling mother of two uses her powerful psychic gifts to support her family. The psychic is played by one of my favorite actresses, Cate Blanchett, who delivers a great performance, as always. A beautiful young woman turns up missing and Cate's services are reluctantly called upon by the police. With the help of a ghost and her psychic visions, she is lead to the gruesome murder scene on the property of man who has become her personal adversary. But are her assertions that the murderer is the town's rebel and wife beater (very well played by Keanu Reeves) or are there darker forces at work? This is a great ghost movie with strong actors, twists and a nice look at the life of a small town psychic.

 

The Changeling (1980) by Peter MedakThis is an older ghost movie but I like it for its atmosphere as well as George C. Scott, who I enjoy as an actor. His wife and daughter are killed in the opening scene due to a freak car accident. As part of his healing, he rents a mansion to work on his music composition. Although he thinks he's found the perfect place of solitude and quiet, it is neither! The house has someone intent on using him to help uncover a sordid past of murder and conspiracy!

 

6th Sense (1999) by M. Night ShyamalanFor the rare few that have not seen this, I don't want to ruin the great twists of this movie, but this flick illustrates the point I often make about how ghosts either don't know they are dead, or are stuck in this world because of an attachment to a horrible event in their life. Ghosts in this movie use a psychic boy to resolve issues that keep them haunting places and people. I found some scenes, like when one little girl pukes in the boys bedroom pretty darned scary. It did a good job of scaring you with subtleties like cold rooms, fleeting shadows of children moving around, and so on. Very well acted and produced!

 

The Uninvited (1944) by Lewis AllenI just love this old ghost movie! It's a sweet story about a man by the name of Roderick Fitzgerald and his sister Pamela who move from London to enjoy the country setting of a mansion on a cliff overlooking the sea. As they soon find out, there are uninvited guests already living there! Roderick meets a lovely young girl who lived there in her youth, pines to live there again, and he and Pamela realize that she (Stella) may be more attached to the ghost than any of them know. It's a mystery that needs to be unfolded before Stella quite possibly loses her life to one of the ghosts. This is a very good black and white classic ghost film.

 

The Mothman Prophecies (2002) by Mark PellingtonThis is an interesting ghost/entity movie because it's supposedly based on actual occurrences. I saw this movie in the theater and it scared the heck out of me! It’s got a great "creepy" factor going with bizarre sound effects and hiding more from the viewer than showing in order to create decent suspense. It's based on the rumors of a "moth" like entity that would appear right before disasters. A reporter (played by Richard Gere) loses his wife who oddly enough saw this mothman entity right before her accident. After her death, he finds her journals filled with drawings of this frightening being. Through no conscious power of his own, he finds himself literally on the doorsteps of a town that is reporting sightings of the mothman entity. He is then pulled into his own investigation about this phenomenon and proceeds to warn the town of what is most likely an impending disaster.

 

The Ring (2002) by Gore VerbinskiBe afraid. Be very afraid..." I'm always tickled to see a good thriller come out that works the angle of mystery versus relying on gory thrasher scenes, and this film is one of them. This movie is about a videotape, when watched, results in a horrible death seven days later. After local teenagers view the movie and all die within this week, a reporter feels she's onto a good story. She tracks down the movie, watches it, and now her own life is unraveling with the sound of the same death clock ticking away her fate. This movie is about a ghost who is evil pure and simple. Not the kind of evil that grows through hate, but evil that is timeless and born that way. As a hint to its scariness, a friend of mine said someone made a dash from their seat in the theater and ended up "barfing all over the last seat and a few people." So I would venture to say viewer discretion advised! The only reason I didn't give this five stars is that I would have liked to have seen stronger acting from Naomi Watts (something rivaling Nicole Kidman in The Others).

 

The Shinning (1980) by Stanley KubrickAnything with Jack Nicholson is going to be good. He plays Jack Torrance and I personally think he was nuts before he took the job at the hotel and started seeing ghosts but that's just my opinion. Jack integrates himself with the many ghosts that haunt this grand hotel including obliging bar staff with a murderous past, a nude hotel guest that shares a kiss then some flesh, and two little girls who are macabre to the senses just standing in the hall looking at you! Jack's psychic son Danny can see these ghosts too as well as the gruesome past of the hotel and a not so attractive future. He and his mother realize that Jack has lost it and wants to bury the ax in more ways than one. This is a must see for any horror/ghost fan.

 

The Exorcism of Emily Rose (2005) Scott DerricksonThis movie ranks up there with the Exorcist in terms of fright factor. It's intelligent, suspenseful and well... scary! Emily is a virtuous young girl who goes off to college for the start of a promising life. What she ends up with is a demonic ghost intent on possessing her. She fights this demon with her trusted priest and unfortunately it is too much for Emily and she dies a horrible death. This may sound like I'm giving the whole plot away, but you know Emily is dead pretty much in the first few scenes because this movie is about the trial of the priest who is accused of causing her death through negligence. There isn't an actor who fails in this movie. They are all good! This story also has an interesting spiritual moral. It's about how sometimes good people suffer in order to bring awareness to this planet and subsequently explains why "God allows bad things to good people." The other moral to this picture is that the supporting characters know that integrity weighs more than the power pressures from bosses and churches.

 

An American Haunting (2005) Courtney SolomonIn 2006, in Red River, Tennessee, a teenager has frequent nightmares. Her mother reads an old letter from 1817 written by her ancestor, Lucy Bell. After a dispute of lands judged by the church, her husband John Bell is cursed by his opponent Kathe Batts, who has a fame of being a witch. From this moment on, an entity threatens John and her daughter Betsy Bell, attacking the girl during the nights. With the support of Betsy's school teacher Richard Powell, who tries to find rational explanations for the manifestation; her brother John Bell Jr.; and their friend James Johnston, who unsuccessfully tries to exorcize the entity from the house, the family does their best to protect Betsy in the haunted house.

 

Flatliners (1990) Joel SchumacherWhat if you could stop your heart to simulate a temporary death, and then be revived so you could describe your near-death experience to others? The mysteries of life -and the afterlife- compel five medical students to experiment with their own mortality, and what they discover has unsettling psychological implications. That's the intriguing premise of this neo-Gothic horror thriller. The movie borders on silliness at times, and the near-death recollection of memories results in some repetitious scenes, but the dynamic young cast takes it all quite seriously, which is what keeps this gaudy thriller on the edge.Ghost TV shows are all the rage these days, so if you're a fan, you have a lot of selection, from documentaries, reality television to dramatic fiction. If can't catch them on cable, you can still order

the DVDs, when available.

 

Ghost Television Shows

 

Paranormal StateParanormal State is the very first series that explores paranormal investigations through the eyes and minds of college students. This series follows the dramatic life of Penn State University college student Ryan Buell and the other student members of one of the first university sanctioned Paranormal Research Society (PRS) as they seek to find the truth behind terrifying real life mysteries. Although the members of PRS are your basic college kids - dealing with the problems of school, dating, and finding their way in the world - they are definitely looking into other worlds as well, working on cases that include poltergeists, haunting and the darkest areas of the unknown.

 

Ghost HuntersGhost Hunters is a reality television series featuring Jason Hawes and Grant Wilson, who are plumbers by day and who hunt ghosts at night as part of The Atlantic Paranormal Society (TAPS). The show debuted in October 2004 on the American Sci-fi Channel. Considered to be the most "serious" TV show about the topic of ghosts and hauntings, especially when compared to the more sensational British show "Most Haunted" featuring dramatic psychics and mediums.

 

MediumAllison Dubois works in the Phoenix District Attorney's office. She uses her psychic abilities to help crack criminal cases. Her dreams often give her clues to the whereabouts of missing people, and by touching someone she often gets to see beneath the facade into the person's soul. Allison juggles this stressful job with her role as wife and mother of three children, including a daughter who seems to be developing similar powers.

 

Ghost WhispererMelinda Gordon inherited her "gift" -- the ability to see and talk with the spirits of dead people -- from, and was coached it its use by her grandmother. Running an antique store in a small town, newly married to a paramedic, Melinda helps the ghosts wandering around who are trapped between worlds by helping them to resolve unfulfilled aspects of their former life.

 

Most HauntedMost Haunted is a british television series about the haunted houses of England, where presenters Derek Acorah and Yvette Fielding come to visit, and sometimes stay overnight, running scientific tests and experiments in the hope of uncovering and proving the existence of supernatural activity. It is currently being shown on the Travel Channel in the United States.

 

A HauntingA HAUNTING is a series chronicling the terrifying true stories of hauntings told by those who experienced real-life horror tales, airing on Discovery Channel. Each one-hour episode dramatizes some of the scariest stories in America, revealing a world in which tragedy, suicide and murder have left psychic impressions so potent that innocent people become forced to deal with them decades later. Through mesmerizing first-person accounts, the mystery and origin of each haunting is powerfully unraveled. By the end of each ghost story, audiences experience a lingering sense that life, and death, are much stranger than anyone could have possibly imagined. A very scary show!
Official site: discovery.com
DVD: Season 1-4

 

Unsolved Mysteries: GhostsThis show isn't on air anymore but it used to make great ghost related episodes. This DVD is a collection that contains them all: Queen Mary Ghosts, The Entity, Civil War Ghosts, Devil's Backbone, Frightened Family, etc.

 

Ghost StoriesGhost Stories was an anthology series in 1997 telling the tale of thrillers that were meant to scare and entertain you. The show was aired as a one hour anthology, containing two thirty minute episodes. In total, 44 half-hour episodes were produced. Rip Torn hosted the show. This series is very much like Twilight Zone or Tales from the Darkside in that each episode is self-contained and originally ran for 30 minutes. There is a warning label on the DVD set that it is not suitable for those under 13 basically for suspense and some minor gore and grizzly makeup effects.
DVD: Ghost Stories (1997)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan