Isnin, 17 November 2014

Kisah Seram - PENGALAMAN SERAM MEMANCING DI TASIK ORKID LABUAN



Dunia Seram - Smt mlm kawan2.. I'm back.. Hehehe.. Mlm ni sya mo cerita satu pengalaman seram sya di Labuan.. Emm.. Sya bru ja 6 bulan pindah kerja cni.. Biasa la kan.. Mula2 dtg mmg berabis mo sesuaikan diri di tpt urang.. Hehe.. Nak dijadikan cerita ni, satu bulan pertama sya di tpt kerja bru biasa dgn kawn2 baru.. Ada la satu best fren sya ni yg gila memancing.. Nama dia c Jimmy.. Dia dri daerah Ranau.. Tp suda lama kerja di Labuan. Ble dikatakan semua lubuk ikan di Labuan dia suda round.. Sya pn kaki pancing juga ba ni.. Hehe.. Satu hari, dia bwa sy pg memancing di satu tasik yg feymes cni.. Nama dia Tasik Orkid.. Sya percaya member2 dlm group ni yg tgl di Labuan tau ni tpt.. Sbnrnya org luar dilarang masuk ke tpt tu tapi kami dpt masuk coz ada sorang kawan yg tgl di perumahan Tasik orkid.. Time memancing tu kan (kira2 jam 3.40pm) banyak jugak lah ikan kmi dpt.. Ada Talapia,Toman cma Haruan.. Tp c Jimmy blm puas hati. Dia bwa sya di satu bhg tasik yg kemudiannya kmi kc nama "lubuk kaloi" sbb banyak ikan kaloi sana.. Jarak di lebih kurang 400 meter ja dri lokasi kmi memancing mula2 tp utk sampai sana mo meredah semak samun dan paya lumpur.. C Jimy yg jln dlu coz sya mc syok tarik ikan Toman.. 30 minit kemudian sya menyusul c Jimmy..
Dlm perjalanan tu kan, tiba2 bediri bulu roma sya..!! Sya dpt rasakan langkah kaki sya semakin berat..! Dan yg paling sandi,sya nampak mcm kepulan asap hitam berbentuk bulat dan besar mcm Tong sampah di blkg sya..! Punya shit..! Sya kc ignore ja dia..(walaupun sya takut).. Tu benda ikut dlm 5 minit ka tu.. Sya sambil2 baca doa.. X lama kemudian, sya dgr c Jimmy panggil nama sya.. Bru sya sedar yg sya suda kc limpas c Jimmy lebih kurang 100 meter di blkg.. Tu benda pun x da suda.. Sya cpt2 pg tpt c Jimmy tp sya x bg tau dia pasal tu benda.. Syok dia tarik ikan Kaloi sambil dgr lagu2 di henpon dia.. Jam 5.30pm kami balik. Kmi singgah di rumah kawan dia utk minum..(besa la di labuan).. Time minum2 tu kan, sya pn cerita c Jimmy la pasal benda yg sya nampak di tasik petang tu.. Trus dia senyum tgk sya.. Dia blg, hehe.. Sya ingat sya ja kna kacau.. Rupanya itu barang pg sakat ko juga ka..? Trus sya tediam ne.. Sya blg kitai ko Jimmy.. Napa ko x kc tau sya..? Sya takut separuh mati suda oo.. Klu ko x panggil sya,mgkin sya hilang di tasik suda tu.. Trus dia blg, ko ingat ko ja takuj.? Pasal tu la sya kc full volume tu lagu di henpon sya.!! Huhuhu.. Trus sya bengong ne.. Last2 tu kawan c Jimmy cakap, itu tempat mmg sesuai utk memancing.. Tp jangan stay sana sampai Mgrib.. Mcm2 benda ble jadi.. Hehe.. Sya x akan lupa tu pengalaman.. Lebih2 lg kami dpt 78 ekor ikan toman time tu.. Blm campur ikan Talapia cma haruan.. Tasik orkid.. Nanti sya mo pg apil balik..!!


Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan