Isnin, 17 November 2014

Cerita Hantu - Dusun Bentong

UnikBaca.Blogspot.com

Kisah di sebuah Dusun , bentong

Dunia Seram - Masa ni aku study lagi lam tahun 2004.. first year, kebetulan anjuran MPP buat aktiviti,3 hari 2 mlm.. mmg ramai la senior2 yg join.. aku ni jenis yg suka g camping2 gtu, xkisah lah..

nak masuk kat tapak perkhemahan tu punya lah jauh.. bapak jauhnye.. sape2 yg bawak tong gas padam muka.. nasiblah..masing2 penuh barang kt tangan.. dah la berat jauh pulak.. jari jemari aku pn dah genting kes bawak plastik yg berat lama2..

malam hari pertama tu ada aktiviti suai kenal .. pastu wat kerja lam kumpulan.. ok jer xde ape..

keesokan pagi ada aktiviti jungle treking diiringi oleh tok batin kalo xsilap aku lah.. sambil bersiar2..tengok air terjun , pokok-pokok.. da abes sesi pagi tu kami balik kat tapak perkhemahan smula.. dh sampai tapak perkhemahan tu matahari da tegak atas kepala.. nak mandi tetibe air kat tandas takde.. kecoh sekejap pastu cane ade budak2 pmpuan ckp ada org mandi kat sungai. rupenya ada alur sungai kt bawah tu..aku n da geng prmpuan g tengok tmpt.. aku lam 5 -6 org .. sempat la tengok budak2 pmpuan lain mandi..tp kita xmandi kat ctu.. mandi hujung2 sket.. ada lintah . aku takut gak kot2 masuk lam sluor.. dah hampir siap mandi manda tu aku dengar bnyi ngauman mcm rimau..tp aku tak pasti rimau ke ape.. yg ni aku syak ada sorang lg dengar.. sebab dia duk terintai2 hutan kat belakang aku . nak naik tebing pastu kebetulan si A ni cam nak jatuh ke belakang nasib member aku ni sempat sambut.. tebing tu licin.. kitorang cepat2 jalan nak balik.. yg ni aku lupa nak tnye kat mmber aku. betol x dia ade dengar cam aku dgr tu..

ptg ada lagi aktiviti. naik titian gantung, flying fox, . masa balik tu xde ape yg jadi..

malam yg ke 2 tu ..ade aktivit masuk lam hutan.. ya rabbi ..giler masuk hutan malam2.. kena kumpul kat satu tmpt.. tungggu tok batin datang pastu tunggu arahan drp dia.. tp masing2 dh penat n mengantuk.. siap ada yg terbaring ats tar..konon2nye nak bg mata n bdn kami segar, dia suh kita warm-up.. dan akhirnya kami selamat.. tak jadi masuk lam hutan.. happy la kitorang ni tp org MPP xpuas hati.. kena rendam lam kolam sampai paras leher.. sejuk giler weh.. jahat senior2 aku ni..
ingtkn sampai ctu jer.. nak balik kat tapak perkhemahan tu, kiri kanan gelap gelita.. dalam kumpulan masing2 ni kami diberikan lilin, mancis bape batang aku tak ingt.. jgn smpai api lilin tu padam.. cam2 la ikhtiar kami ni.. lam hutan gelap tu siket pon aku tak pandang kiri kanan, ats, belakang.... aku duk kat tengah2.. yg depan n last lelaki.. dah la jauh nk ke khemah tuh..men plak benda2 cmni.. lam hutan. ko ingat lazat ke?

smpai kat satu tmpt kitorang ni dikumpulkn..dekat ngn khemah.. lama gak nak tunggu kumpulan lain sampai ..dah la badan penat, sejuk. kena membebel lagi dekat budak MPP..kes rendam lam kolam tu,kami kena denda rupenya... dah kitorang letih takkn nak paksa2 jugak. time ni aku da start menyampah. dh nak bersurai ni.. depan aku ni si A nak bangun tiba2 pengsan.. aku siap tengok , sikit pon takde rasa nak tolong wlpon dia jatuh depan mata aku.. org lain plak yg g tolong.. jahat tak aku?..

dh masukkan lam khemah, aku n geng2 lain da siap tukar baju.. lupa aku mndi ke x.. mandi kot.. ada mmber2 suh aku tido lam khemah si A yg pengsan tuh.. hahaa.. giler hapa.. xmau lah... takut tp aku xcakaplah.. nk tdo tu baca2 ayat2 sket tp hati ada bimbang.. smpailah tiba2 aku terjga dari tdo.dgar suara org menjerit.. kuat.. jap2 naik bulu roma ni walapon siang2 hari aku menaip ni.. aku ni leh pulak bangun dari tdo g jenguk khemah si A tu.. aku tengok si A dah start guling2 sambil tutup telinga.. naik lagi bulu roma kat tangan kaki aku ni haa..

aku ni g khemah aku smula.amik tudung pastu g duduk dekat dgn dak2 laki lepak..kt tmpt masak kitorang .. kendian jadi kecoh sebab berjangkit dengan senior pmpuan sorang lg.. si B .. yg si A duk terpekik terlolong menjerit, si B tu sibuk duk mngilai-ngilai .. gtu rupenya antu mengilai.. baru aku tau mlm tu..pastu susah payah dak2 laki ni nak pisahkan diorang ni.. diorang melekat antara satu sama lain.. yg ni aku tak pasti cmne rupe.. aku tak berani nak g jenguk lam khemah tu.yg aku tau sorang tu tak nak lepas yg sorang lg ni. Dah berjaya pisahkan mereka , yg si B kena tu diletakkan dlm khemah laki.. tapi tak berenti lagi mengilai.. satu hutan yg senyap sunyi pastu dengar org mengilai-ngilai.. kuat giler.. boleh agak tak cmner kengerian aku nih?.. ada yg azan tp xjalan jugak.

pastu yg aku lemau ada lah 2 org dak pmpuan ni menangis.. lemah n takut gtu..dak senior laki ni suh aku pujuk bdak sorang nih. senior pmpuan.. mengong .aku ni pun penakut tp xde lah smpai nanges.. mmg la aku takut.. kot2 dia bertukar tetiba terkam aku pulak.. aku pujuk2 jgak suh berenti nangis sambil baca doa2 sket.. makin pujuk makin kuat lak ye menangis.. aih dia nih xleh jadi.. kan dengan2 aku skali nanges.. last2 aku panggil dak laki suh jaga dia.. aku lak g sambung lepak.. rasa terjga sket kalo duk ramai2 ..

2,3 org dak laki berlari redah hutan sbb nak panggil tok batin.. dh lah gelap gulita.. diorang pakat lari jer mlm tu.. tok batin lambat sket smpai..tp aku pelik dia lalu ikut jalan lain.. ada lah sesi berdialog tok batin ni dengan benda tuh..tp aku xdgr la diorang tu ckp ape..cuma nmpak jerr..
aku duk sebelah senior laki nih.. dia katanya baru nak sembahyang.. lom sempat sembahyang benda ni jadik.. aku tak pasti dia nak sembahyang isyak or subuh .. ade budak2 laki lom tido lagi.. aku tak tau jam baper waktu kejadian.. suh aku duk jauh sket kot terbatal air sembahyang dia. ..tiba2 ...KRAK .. bunyi dahan cam kena pijak .. xtau khayalan aku ke ape.. aku pusing blakng dan aku nampak susuk tubuh .. time tu aku dah terkejut sangat.. apelagi aku terus terkam senior aku.. tangan aku ni elok2 parking atas peha dia.. muka dia cam tak puas hati tgk aku.. .. dikalangan senior2 ni ade yg aku kenal.. diorang gelakkan aku konon2 nak ambek kesempatan.. ngeh ngeh ngeh..macam lah aku nak ambek kesempatan sgt..xkoser aku..

dipendekkan cerita okeh. nak ckp hantu ke ape.. jin lah kot lam hutan tebal nih.. ape yg senior aku ckp time tu jin jantan masuk lam bdn si A, jin betina lam bdn si B.. jin jantan ni tak tau dia dah masuk lam bdn si A nih..pastu sibuk cari2 si A.. jin betina lam bdn si B ni jeles sebab jin jantan ni nakkan si A.. tu yang dia bergomol tak nak lepas .. Jin jantan ni cari pakwe si A. senior aku jugak.. dia tau budak tu asal dari mana, nama apa, senior aku tu rambut trim no1. siap kena kutuk lagik .. benda tu berckp lam dialek 2,3 negeri jugak.. siap bgtau ada astro lagi kat tmpt dia.. nama dia.. SU***** .. nama indon ..
ari ala2 nak cerah. pastu si A mntak izin nk g tandas..kawan dia temankan.. tp yg pasti, time dia lalu depan aku mata dia tertutup rapat.. cam org ngntuk.. aku ada sembang ngn senior ni..main teka2 mungkin bnde tu ikut kami masa kat air terjun kot..pastu si A dah balik dari tandas tu lalu skali lagi depan aku.. dub dab.. dub dab.. hati aku.. baca lagi doa2 mane ingt.. tetibe2 aku rasa telinga aku berdengung.. pastu aku cam blur.. aku siap tanye lagi kat senior bile masa p kat air terjun r? padahal baru je g pg tu . senior aku ni yg aku ingt dia tengok aku pastu dia diam..tapi aku betul2 lupa, bukan buat2 okeh..

tak pasti benda tu betul2 kuar ke x lam tubuh si A.. tok batin suh si A tu balik berubat kt kg.. si B ni pulak sbb dia ni pernah kena buatan org..tu cepat je bnda tu masuk lam bdn dia.. penyebabnya aku rasa mungkin krn kami mandi kat hujung alur sungai tu dan kebetulan masa kitorang mandi kt sungai,matahari tegak ats kepala..wallahualam
oh yerr.. ada lg satu kumpulan lain turut camping kat ctu.. yg pasti diorang bersuka ria, siap ada nyalakan api besar.. menyanyi sambil main gitar.. lupa malam kejadian tu atau mlam sebelomnya.. pg tu sorang drp mereka dtg kt tmpt khemah kami.. bg tau salah seorang drp mereka ada terambik gmbr dan nampak sesuatu bertenggek di atas pokok..
dia ckp nak email dekat slah sorang senior aku.. sampai sudah aku tak tau ape cite..




 Lagi Kisah Seram: Ghost Stories Club

Tiada ulasan:

Catat Ulasan