Ahad, 21 Julai 2013

Istana Paling Berhantu di Scotland


Jika pengembara mahu melawat rumah berhantu,Scotland  mempunyai kediaman keluarga diraja Edinburgh Castle. Disebut, ini adalah istana yang paling berhantu yang boleh dikunjungi oleh pelancong.
Edinburgh Castle telah digunakan sebagai tempat kediaman untuk keluarga diraja Scotland pada abad ke-12. Walau bagaimanapun, Edinburgh Castle telah didiami sejak 900 tahun yang lalu.Pelawat di laman web rasmi Istana Edinburgh, pada hari Khamis (13/06/2013) diriwayatkan pelbagai pertempuran dan pengepungan yang berlaku dalam istana ini. 
 Kebanyakan keluarga diraja hidup dan mati di dalam istana ini. Puisi purba menceritakan kesatria berani berpesta di sini, sebelum pergi ke dalam pertempuran dan mati.

 
 
Istana ini adalah rumah kepada keluarga diraja Scotland. Queen Margaret menghembuskan nafas terakhir di sini pada 1093. Kemudian Queen Mary Queen of Scots, ibu kepada Raja James VI meninggal dunia pada 1566. Istana ini menjadi pangkalan tentera pada 1600-an.

Pada tahun 2001, satu pasukan paranormal pernah menjalankan kajian ke atas kewujudan hantu dalam istana. Yang menghairankan, mereka melaporkan kejadian itu kepada perkara yang sama dalam masa lalu. Mereka mendapati banyak  hantu berada didalam istana.


 

Sejak tahun 1996, semua tempat di mana raja-raja yang memerintah selama beberapa abad kini dipamerkan. Terdapat pengembara boleh melihat semua rahsia dan Kerajaan Scotland objek yang masih mempunyai nilai seni yang tinggi.


Setelah memasuki bilik, rasa bilik kelihatan cahaya sedikit. Istana ini dibahagikan kepada 12 bangunan yang pelbagai fungsi seperti muzium, auditorium, gereja dan beberapa bangunan lain. Tetapi siapa sangka, ternyata menjadi kotor destinasi pelancongan ikonik bangunan di Scotland dan menjadi tapak warisan budaya UNESCO.Rupa-rupanya, bangunan istana adalah masak untuk detik-detik penting seperti majlis perkahwinan, acara-acara, lokasi penggambaran dan acara persendirian yang lain. Apabila ia datang ke ia, tidak dilihat dari seram itu. Di sana anda boleh menyelesaikan di sekitar kawasan istana. Anda boleh menonton video 3D peta yang menggambarkan keseluruhan sebelah kawasan bangunan.Jika ia datang ke ia, perbezaan dalam masa beban musim nyatakan Edinburgh Castle. Jika musim panas di istana terbuka 9:30-18:00 waktu tempatan. Walaupun musim sejuk dibuka pada 9:30-05:00 waktu tempatan. Anda perlu membayar harga tiket dewasa 16 euro (US $ 192,500). Harga tiket terdiri daripada kanak-kanak 9.60 euro (USD 115.200). Sediakan keberanian anda untuk meneroka keseluruhan kawasan Edinburgh Castle berhantu.
 
sumber

1 ulasan: